Górnictwo prehistoryczne w Górach Izerskich - Burgert, Pavel; Šída, Petr; Trampota, František; Kachlík, Václav; Přichystal, Antonín (Archeologia Polski, 2024)
Odkrycie kamieniołomów metabazytu w Górach Izerskich (w północnych Czechach) stanowiło ważny moment w archeologii neolitu na przełomie tysiącleci. W ciągu ostatnich 20 lat zgromadzono wiele informacji na temat surowca używanego do wyrobu neolitycznych polerowanych narzędzi kamiennych. Dzięki tym danym można uzyskać pełniejszy obraz użycia tego surowca w różnych okresach oraz o sposobach jego wydobycia bezpośrednio w miejscach eksploatacji. Jednocześnie można wskazać punkty wyjścia do dalszych badań. Kultura ceramiki wstęgowej rytej (LBK; 5400-5000/4900 p.n.e.) może być uznana za okres kluczowy, ponieważ to w tym czasie oddziaływanie przestrzenne i jego wydobycie były największe. W okresie regionalizacji, następującym po LBK, źródła surowców do produkcji polerowanych narzędzi były zróżnicowane, a stopień wykorzystania metabazytu z Gór Izerskich różnił się znacznie w zależności od regionu.