Inwentarze kolejowe z lat 1914–1919/1920 z terenu byłej Galicji - Opaliński, Dariusz (Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 2018)
Prezentowane są tu inwentarze obiektów kolejowych z okolic Kołomyi. Stanowią one fragment zespołu archiwalnego (fond 248) należącego do Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych we Lwowie, a przechowywanego w Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy we Lwowie. Na niniejszy spis składają się inwentarze ruchomości stacji: Kołomyja, Matyjowce, Zabłotów, Widynów (leżących na kolei Lwów–Czerniowce, między 196 a 225 km trasy) oraz Peczeniżyn (na linii Kołomyja–Słoboda Rungurska Kopalnia, na 14 km trasy). Dzięki tej dokumentacji można dokładnie odtworzyć stan majątku kolei pod koniec istnienia monarchii austro-węgierskiej oraz u progu na nowo rodzącej się polskiej państwowości.