Just the Kitchen. On Food Preparation in the Late Middle Ages and Early Modern Period
DOI:
https://doi.org/10.23858/FAH37/2024.004Keywords:
Middle Ages, Early Modern Period, kitchen, food preparation, householdAbstract
The paper, based on written sources as well as archaeological findings, points out that food preparation in the late Middle Ages and Early Modern Period required much more effort and skills. It also required more space and sometimes specialised rooms. The source records mention bakeries as well as cheese making and storage places, breweries and malt houses. These are usually separate buildings, functioning as back-of-house facilities. The former were located separately, most probably because of the fire hazard, and the latter perhaps because of the odours that were generated by the brewing process and the maturation or drying of the cheeses. Thus, instead of the single kitchen room that we are now accustomed to, on many farms, other rooms were used for food preparation and separate buildings that allowed for the production of the food and its preservation and safe storage. We need to take this into account when planning excavation studies of settlement assemblages dating from the time discussed here.
Downloads
References
Borkowski T. 2004. Produkcja figurek ceramicznych w późnośredniowiecznym Wrocławiu. In: J. Piekalski, K. Wachowski (eds.), Wrocław na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych. Materialne przejawy życia codziennego. Wratislavia Antiqua 6. Wrocław, 207-244.
Bukowski W. 2009. Miechów. In: F. Sikora (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 4(2). Kraków, 313-340.
Chudziak W., Weinkauf M., Siemianowska E., Bojarski J., Kowalewska B., Szczepanik P., Abramów J., Bienias D., Makowiecki D. 2016. Domniemana karczma z wczesnośredniowiecznego zespołu osadniczego w Kałdusie na Pomorzu Nadwiślańskim. “Przegląd Archeologiczny” 64, 133-172.
Dembiński P. 2008. Stęszewo. In: T. Jurek (ed.) Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 4(4). Poznań, 672-676.
Gloger Z. 1972. Encyklopedia staropolska ilustrowana I–IV. Warszawa.
Górska-Gołaska K. 1991. Kościan–Grodztwo. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 2(3). Poznań, 407-408.
Górska-Gołaska K. 1995. Nowa Wieś. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 3(2). Poznań, 327.
Górska-Gołaska K. 1999. Podstolice. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 3(4). Poznań, 718-719.
Hilczer-Kurnatowska Z. 1988. Podstawy gospodarcze – gospodarka naturalna. In: L. Leciejewicz (ed.), Mały słownik kultury dawnych Słowian. Warszawa, 506-520.
Jurek T. 1991. Kęszyca. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 2(2). Poznań, 164-165.
Jurek T. 1993. Mosina. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 3(1). Poznań, 197-200.
Kajzer L. 1994. Średniowieczna i nowożytna Kościelna Wieś w świetle archeologicznych badań terenowych. In: L. Kajzer (ed.), Kościelna wieś na Kujawach. Studium osadnicze. Łódź, 107-158.
Kajzer L., Kołodziejski S., Salm J. 2001. Leksykon zamków w Polsce. Warszawa.
Kaletyn T. 1977. Sprawozdanie z działalności ośrodka archeologiczno-konserwatorskiego we Wrocławiu w 1975 r. “Silesia Antiqua” 19, 302-311.
Kola A. 1989. Późnośredniowieczna chłodnia z Torunia. “Acta Universitatis Nicolai Copernici. Nauki Humanistyczno-Społeczne 200. Archeologia” 16, 103-116.
Konczewska M., Konczewski P. 2004. Zabytki metalowe z fosy miejskiej we Wrocławiu. In: J. Piekalski, K. Wachowski (eds.), Wrocław na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych. Materialne przejawy życia codziennego. Wratislavia Antiqua 6. Wrocław, 89-207.
Konczewski P. 2007. Działki mieszczańskie w południowo-wschodniej części średniowiecznego i wczesnośredniowiecznego Wrocławia. Wratislavia Antiqua 9. Wrocław.
Kurtyka J. 1997. Kobylany. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 2(2). Kraków, 637-669.
Laberschek J. 2009. Melsztyn. In: W. Bukowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 4(2). Kraków, 209-268.
Laberschek J. 2016. Myślenice. In: W. Bukowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 5(1). Kraków, 189-222.
Lechowicz Z. 1987. Wyniki badań na stanowisku 1 w Gniazdkowie gm. Chotcza, woj. radomskie w latach 1985-86. “Materiały Konserwatorskie. Badania archeologiczne w woj. radomskim – 1986” 2, 5-7.
Leszczyńska-Skrętowa Z. 1994a. Błażkowa. In: F. Sikora (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 3(1). Kraków, 129-130.
Leszczyńska-Skrętowa Z. 1994b. Kościejów. In: F. Sikora (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 3(2). Kraków, 27.
Luciński J. 1991. Kamieniec. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 2(1). Poznań, 108-113.
Marciniak-Kajzer A. 2005. Przyszów – zamek królewski, czy “zameczek myśliwski”. In: L. Kajzer (ed.), Późnośredniowieczne zamki na terenie województwa sandomierskiego. Kielce, 109-115.
Marciniak-Kajzer A. 2006. Późnośredniowieczny dwór rycerski w Leszczu. Przyczynek do dyskusji na temat funkcji niektórych siedzib możnowładczych. “Komunikaty Mazursko-Warmińskie” 1(251), 7-17.
Marciniak-Kajzer A. 2013. Jak wyglądały późnośredniowieczne kuchnie? “Vox Patrum” 59, 449-461.
Marciniak-Kajzer A. 2014. Palenisko, kominek czy piec – urządzenia ogniowe w średniowiecznych dworach. In: M. Bis, W. Bis (eds.), Rzeczy i ludzie. Kultura materialna w późnym średniowieczu i w okresie nowożytnym. Studia dedykowane Marii Dąbrowskiej. Warszawa, 63-74.
Marciniak-Kajzer A. 2019. Średniowieczna kuchnia „siermiężna” czy „wymyślna”. Uwagi o kulturze materialnej. In: A. Krupa-Ławrynowicz, K. Orszulak-Dutkowska (eds.), W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni. Łódź, 191-205.
Marciniak-Kajzer A. 2020. Rzeczy ludzi średniowiecza. W domu. Łódź.
Pawłowski A. J. 1982. Stążki. gm. Mikołajki Pomorskie, woj. elbląskie. “Informator Archeologiczny”. Badania 1981, 251-252.
Piber-Zbieranowska M. 2017a. Zawady. In: M. Piber-Zbieranowska, A. Salina (eds.), Słownik historyczno-geograficzny ziemi liwskiej w średniowieczu. Warszawa, 245-248.
Piber-Zbieranowska M. 2017b. Zawiszyn. In: M. Piber-Zbieranowska, A. Salina (eds.), Słownik historyczno-geograficzny ziemi liwskiej w średniowieczu. Warszawa, 248-251.
Piber-Zbieranowska M. 2021. Bądkowo – ośrodek dóbr, starostwo. In: M. Piber-Zbieranowska, A. Salina (eds.), Słownik historyczno-geograficzny ziemi czerskiej w średniowieczu 1. Warszawa, 11-16.
Rutkowska G. 1993. Międzyrzecz - starostwo. In: A. Gąsiorowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa poznańskiego w średniowieczu 3(1). Poznań, 155-160.
Sikora F. 1980. Biecz. In: Z. Leszczyńska-Skrętowa, F. Sikora (eds.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 1. Kraków, 72-82.
Sikora F. 1997. Krzelów. In: F. Sikora (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 3(2). Kraków, 189-196.
Słownik staropolski, vol. 8(5) (52): Smętek-Stać. Wrocław, Warszawa, Kraków, Gdańsk.
Sułowska M. 1984. Piotrawin nad Wisłą. Średniowieczny mikroregion osadniczy. Warszawa.
Szymański M. J. 2018. Polskie piwo. Biografia (historia lekko podchmielona). Łódź.
Tomala J. 1995. Budownictwo obronne powiatu kaliskiego w XIV-XVIII wieku. Poznań.
Wilamowski M. 2006. Marszkienice. In: W. Bukowski (ed.), Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego w średniowieczu 4(2). Kraków, 140.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Fasciculi Archaeologiae Historicae
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.