Opublikowane: 2025-12-15

Tradycje kulturowe Chazów/Hazów w świetle badań, działań lokalnej społeczności i wpisu na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO

Zuzanna Majerowicz
Etnografia Polska
Dział: Blok tematyczny "Meandry lokalnego dziedzictwa" pod redakcją Anny Szymoszyn
DOI https://doi.org/10.23858/EP69.2025.4105

Abstrakt

W 2024 roku tradycje kulturowe mikoregionu Chazy/Hazy zostały wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Do tradycji tych należy gwara, dziedzictwo muzyczne, obrzędy, haft oraz elementy krajobrazu kulturowego. Do niedawna ubieganie się o taki wpis byłoby utrudnione ze względu na dezintegrację lokalnej społeczności. Jednak dzięki wspólnym wysiłkom osób zaangażowanych w rozwój mikroregionu oraz wsparciu Muzeum Ziemi Rawickiej możliwe stało się przygotowanie odpowiedniego wniosku. W niniejszym artykule przedstawiam analizę inicjatyw podejmowanych przez regionalistów, animatorów kultury, liderów zespołów regionalnych, członków stowarzyszeń i instytucji kultury, których celem była integracja lokalnej społeczności i wspólne działania na rzecz wpisania tych tradycji na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Jako mieszkanka regionu Chazy/Hazy i aktywistka działająca na rzecz ochrony kultury tradycyjnej uczestniczyłam w całym procesie, co pozwoliło mi sformułować istotne wnioski.

Słowa kluczowe:

niematerialne dziedzictwo kulturowe, Krajowa Lista Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego, Chazy/Hazy, tradycje kulturowe Chazów/Hazów, Wielkopolska

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Majerowicz, Z. (2025). Tradycje kulturowe Chazów/Hazów w świetle badań, działań lokalnej społeczności i wpisu na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Etnografia Polska, 69. https://doi.org/10.23858/EP69.2025.4105

Cited by / Share

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.