Opublikowane: 2024-07-21

Kultura jedzenia i dieta bazylianów prowincji litewskiej w drugiej połowie XVIII wieku

Rimvydas Laužikas , Andriy Pavlyshyn , Ina Kažuro
Kwartalnik Historii Kultury Materialnej
Dział: Studia i materiały
DOI https://doi.org/10.23858/KHKM72.2024.2.003

Abstrakt

Artykuł ma na celu przybliżenie zwyczajów żywieniowych i diety bazylianów z klasztoru Świętej Trójcy w Wilnie w drugiej połowie XVIII w., należącego do prowincji litewskiej tego zakonu. Ustalono, jakie reguły określały te zwyczaje i w jakim stopniu były one przez mnichów przestrzegane, z jakich artykułów spożywczych składał się jadłospis wspólnoty i jakie były źródła pozyskiwania produktów. Porównanie z lwowskim klasztorem bazylianów, reprezentującym prowincję Koronną (Ruską) zakonu, pozwala lepiej zrozumieć specyfikę kultury jedzenia bazylianów. O jej swoistości w znacznej mierze przesądziła rezygnacja ze starożytnej monastycznej tradycji niespożywania mięsa. Inne cechy zostały zdeterminowane przez monastycyzm potrydencki i ówczesne czynniki społeczno-ekonomiczne społeczeństwa.

Słowa kluczowe:

Wilno, Lwów, historia konsumpcji żywności, druga połowa XVIII w., greckokatolicki Zakon Świętego Bazylego Wielkiego (bazylianie),

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Laužikas, R., Pavlyshyn, A., & Kažuro, I. (2024). Kultura jedzenia i dieta bazylianów prowincji litewskiej w drugiej połowie XVIII wieku. Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 72(2), 187–208. https://doi.org/10.23858/KHKM72.2024.2.003

Cited by / Share

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.