Bibliografia
Besala Jerzy. 2015. Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej szlacheckiej, Poznań.
Google Scholar
Dembińska Maria. 1963. Konsumpcja żywnościowa w Polsce średniowiecznej, Wrocław.
Google Scholar
Dembińska Maria. 1970. Racje czy normy żywnościowe? (Uwagi na marginesie pracy A. Wyczańskiego), „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. XVIII, nr 2, s. 277–294.
Google Scholar
Dembińska Maria. 1979. Dzienne racje żywnościowe w Europie w IX-XVI w., [w:] Studia i materiały z historii kultury materialnej, t. LII, Wrocław, s. 7–114.
Google Scholar
Dembińska Maria. 1987. Wyżywienie oficerów w osiemnastowiecznym Poznaniu — arytmetyka a rzeczywistość (uwagi na marginesie artykułu B. Więcławskiego), „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. XXXV, nr 1, s. 139–143.
Google Scholar
Gordon Patrick. 2009–2016. Diary of General Patrick Gordon of Auchleuchries 1635–1699, vol. I–VI, wyd. D. Fedosov, Aberdeen.
Google Scholar
Klonder Andrzej. 1983. Wyżywienie wojsk szwedzkich w Prusach Królewskich w dobie „Potopu”, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. XXXI, nr 1, s. 27–36.
Google Scholar