Abstract
For the last two decades the studies of the Balkan Peninsula have been largely dominated by the events of 1990s and so-called ethnic paradigm. The main objective of this article is to present completely different approach to the issues of cultural identity and its changes, by using various dimensions of local cuisine and coffee in particular. Materials for this article have been collected in the course of author’s M.A. studies. They consist mainly of ethnographic interviews with Albanian emigrants in Poland as well
as observations of social behaviors in Albania. Drinking Turkish coffee by Albanians is being perceived by the author as a specific ritual present in everyday’s life, as well as on special occasions and extraordinary events. The author tries to uncover relations between this ritual and various factors such as the informants’ age, sex, place of living (rural or urban area), events being accompanied by coffee (business meetings, funerals, smoking, etc.) and the role of coffee in the social life. The author discusses contemporary changes of Albanian cultural identity by presenting the influence of modernity on the tradition of coffee-drinking. She also considers the emigrational situation of Albanians in Poland.
References
Albrecht Peter 1980, Kaffee. Zur Sozialgeschichteeines Getränks, ACO DRUCK GMBH, Braunschweig
Barnard Alan 2006, Antropologia, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa
Braudel Fernand 1992, Kultura materialna, gospodarka i kapitalizm XV–XVIII wiek. Struktury codzienności, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa
Czernik Stanisław 1961, Trzy podróże. Albania – Bułgaria – Chiny, Wydawnictwo Łódzkie, Łódź
Dobrowolski M. 1938, Kawa (produkcja, handel, spożycie), Biblioteka Wiedzy Praktycznej, Nr 34, [brak wydawnictwa i miejsca wydania]
Edensor Tim 2004, Tożsamość narodowa, kultura popularna i życie codzienne, Wydawnictwo UJ, Kraków
Fiedoruk Andrzej 2008, Kawa, Wydawnictwo Pascal, Bielsko Biała
Gjeçovi Shtjefen 1999, Kanuni i Lekë Dukagjinit, Shtëpia Botuese „KUVENDI”, Tirana
Jezernik Božidar 2007, Dzika Europa. Bałkany w oczach zachodnich podróżników, TAiWPN Universitas, Kraków
Mazahéri Aly 1972, Życie codzienne muzułmanów w średniowieczu (wiek X–XIII), Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa
Paleczny Tadeusz 2002, Osobowościowe typy reakcji na zderzenie kultur w procesie emigracji, [w:] Dawne i współczesne oblicze kultury europejskiej – jedność w różnorodności, Studia Etnologiczne i Antropologiczne, t. 6, red. H. Rusek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice, s. 101–116
Rivière Claude 2006, Teoria obrzędów świeckich w trzydziestu tezach, [w:] Rytuał. Przeszłość i teraźniejszość, red. M. Filipiak, M. Rajewski, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin, s. 297–309
Rum Leszek 2004, Ilustrowany leksykon kawy, Wydawnictwo Kurpisz S.A., Poznań
Seliger Kurt 1961, Albania. Kraj Orlich Synów, Wiedza Powszechna, Warszawa
Tokarska-Bakir Joanna 2006, Repetytorium z człowieka, [w:] Alan Barnard, Antropologia, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa, s.9–25
van Gennep Arnold 2006, Obrzędy przejścia, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa
Vantal Anne 2004, Kawa. Poradnik smakosza, Wiedza i Życie, Warszawa
http://www.etnologia.pl/3etno.php?subaction=showfull&id=1167770269&archive=&start_from=&u¬cat=&
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2010 Etnografia Polska