Some remarks on the everyday and festive meals in nineteenth-century Elbląg based on Tagebuch einer Elbingerin (1825–1830)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.23858/KHKM71.2023.4.004

Keywords:

Elbląg (Elbing), diaries, nineteenth century, Prussia, food history, social history

Abstract

The aim of the text is to present selected aspects of the diet of Elbląg citizens in the first half of the nineteenth century, based on the anonymous Elbląg woman’s diary titled Tagebuch einer Elbingerin (1825–1830). It was possible to extract and collate almost 150 mentions of various meals. Dinners were the most often recorded meals, while breakfasts were almost never mentioned. The diet was richest during spring and summer months, and the twelve days of Christmas. Sunday repasts were the commonest
to be described. The composition of the meals indicate that the diarist belonged to well-situated bourgeois family.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Dyck Heinrich. 2015. Dziennik Żuławski. Tagebuch, Sztum–Nowy Dwór Gdański.

Grunau Axel. 1937. Ignatz Grunau und George Grunau 1795–1890. Ein Beitrag zur Geschichte Elbings im neunzehnten Jahrhundert, Elbing.

Handlungs-Adress-Buch. 1820. Handlungs-Adress-Buch der Stadt Elbing für das Jahr 1820, Elbing.

Heß Corina. 2007. Danziger Wohnkultur in der Frühen Neuzeit. Untersuchungen zu Nachlassinventaren des 17. und 18. Jahrhunderts, Berlin.

Historia. 2000. Historia Elbląga, 3, 1 (1772–1850), red. A. Groth, Gdańsk.

Józefczyk Mieczysław. 2000. Z problematyki religijnej Elbląga, [w:] Historia Elbląga, 3, 1 (1772–1850), red. A. Groth, Gdańsk, s. 211–236.

Kizik Edmund. 1997. A dzień święty będziesz święcił. Dyscyplinowanie zachowań religijnych w ewangelickim Gdańsku w XVI–XVIII wieku, [w:] Protestantyzm i protestanci na Pomorzu, red. J. Iluk, D. Mariańska, Gdańsk–Koszalin, s. 79–94.

Kizik Edmund. 2012. Życie codzienne w miastach i na wsi Prus Królewskich (wybrane problemy), [w:] Prusy Królewskie. Społeczeństwo — Kultura — Gospodarka 1454–1772, red. E. Kizik, Gdańsk, s. 466–510.

Kizik Edmund. 2022. Początki upraw i konsumpcji ziemniaków w Prusach Zachodnich na przełomie XVIII i XIX wieku, [w:] Wędrówki po dziejach. Księga jubileuszowa Profesora Tadeusza Stegnera, red. I Janicka, A. Janicki, Gdańsk, s. 675–694.

Klöden Karl Friedrich. 1978. Von Berlin nach Berlin. Erinnerungen 1786–1824, Berlin.

Kowecka Elżbieta. 1978. Pożywienie, [w:] Historia kultury materialnej Polski w zarysie, red. W. Hensel, J. Pazdur, 5, Od 1795 do 1870 roku, red. E. Kowecka, Wrocław, s. 343–385.

Kucharska Aleksandra, Fiszer Katarzyna. 2022. Smaki Gdańska. Odtworzone na podstawie XIX-wiecznej Gdańskiej książki kucharskiej w nowej odsłonie ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy, Pelplin.

Lippe-Weissenfeld Ernst. 1866. Westpreussen unter Friedrich dem Grossen. Nach urkundlichen Quellen bearbeitet von…, Thorn.

Łukasiewicz Dariusz. 2020. Życie codzienne w Królestwie Prus w latach 1701–1933, Warszawa.

Majewska Gabriela. 2012. Książki kucharskie a stół w Szwecji w XVII i XVIII wieku, [w:] Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. Materiały z Międzynarodowej Konferencji Naukowej zorganizowanej przez Muzeum Historyczne Miasta Gdańska i Uniwersytet Gdański dla upamiętnienia 100-lecia otwarcia Muzeum Wnętrz Mieszczańskich w Domu Uphagena w dniach 3–4 listopada 2011 roku, red. B. Możejko, E. Barylewska-Szymańska, Gdańsk, s. 285–292.

Marchlewski Wojciech. 2014. Mennonici. Życie codzienne od kuchni, Warszawa.

Płonka-Syroka Bożena. 2018. Kuchnia mieszczańska na ziemiach polskich w XIX w., [w:] Historia diety i kultury odżywiania, 1, red. B. Płonka-Syroka, H. Grajeta, A. Syroka, Wrocław, s. 87–110.

Scheibler Sophie Wilhelmine. 1835. Doświadczona gospodyni i kucharka doskonała dla wszystkich stanów […], Wrocław.

Włodarczyk Edward. 1998. Kultura materialna i warunki życia ludności, [w:] Historia Gdańska, 4, 1 (1815–1920), red. E. Cieślak, Sopot, s. 170–184.

Wojtowicz Jerzy. 1994. Dziennik tkacza toruńskiego Johanna Gottlieba Kadacha — żródło wiedzy o Toruniu z przełomu XVIII i XIX wieku, „Zapiski Historyczne”, 59, 4, s. 89–105.

Published

2023-12-18

How to Cite

Kubus, R. (2023). Some remarks on the everyday and festive meals in nineteenth-century Elbląg based on Tagebuch einer Elbingerin (1825–1830). Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 71(4), 465–481. https://doi.org/10.23858/KHKM71.2023.4.004

Issue

Section

Communiques