Dyck Heinrich. 2015. Dziennik Żuławski. Tagebuch, Sztum–Nowy Dwór Gdański.
Google Scholar
Grunau Axel. 1937. Ignatz Grunau und George Grunau 1795–1890. Ein Beitrag zur Geschichte Elbings im neunzehnten Jahrhundert, Elbing.
Google Scholar
Handlungs-Adress-Buch. 1820. Handlungs-Adress-Buch der Stadt Elbing für das Jahr 1820, Elbing.
Google Scholar
Heß Corina. 2007. Danziger Wohnkultur in der Frühen Neuzeit. Untersuchungen zu Nachlassinventaren des 17. und 18. Jahrhunderts, Berlin.
Google Scholar
Historia. 2000. Historia Elbląga, 3, 1 (1772–1850), red. A. Groth, Gdańsk.
Google Scholar
Józefczyk Mieczysław. 2000. Z problematyki religijnej Elbląga, [w:] Historia Elbląga, 3, 1 (1772–1850), red. A. Groth, Gdańsk, s. 211–236.
Google Scholar
Kizik Edmund. 1997. A dzień święty będziesz święcił. Dyscyplinowanie zachowań religijnych w ewangelickim Gdańsku w XVI–XVIII wieku, [w:] Protestantyzm i protestanci na Pomorzu, red. J. Iluk, D. Mariańska, Gdańsk–Koszalin, s. 79–94.
Google Scholar
Kizik Edmund. 2012. Życie codzienne w miastach i na wsi Prus Królewskich (wybrane problemy), [w:] Prusy Królewskie. Społeczeństwo — Kultura — Gospodarka 1454–1772, red. E. Kizik, Gdańsk, s. 466–510.
Google Scholar
Kizik Edmund. 2022. Początki upraw i konsumpcji ziemniaków w Prusach Zachodnich na przełomie XVIII i XIX wieku, [w:] Wędrówki po dziejach. Księga jubileuszowa Profesora Tadeusza Stegnera, red. I Janicka, A. Janicki, Gdańsk, s. 675–694.
Google Scholar
Klöden Karl Friedrich. 1978. Von Berlin nach Berlin. Erinnerungen 1786–1824, Berlin.
Google Scholar
Kowecka Elżbieta. 1978. Pożywienie, [w:] Historia kultury materialnej Polski w zarysie, red. W. Hensel, J. Pazdur, 5, Od 1795 do 1870 roku, red. E. Kowecka, Wrocław, s. 343–385.
Google Scholar
Kucharska Aleksandra, Fiszer Katarzyna. 2022. Smaki Gdańska. Odtworzone na podstawie XIX-wiecznej Gdańskiej książki kucharskiej w nowej odsłonie ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy, Pelplin.
Google Scholar
Lippe-Weissenfeld Ernst. 1866. Westpreussen unter Friedrich dem Grossen. Nach urkundlichen Quellen bearbeitet von…, Thorn.
Google Scholar
Łukasiewicz Dariusz. 2020. Życie codzienne w Królestwie Prus w latach 1701–1933, Warszawa.
Google Scholar
Majewska Gabriela. 2012. Książki kucharskie a stół w Szwecji w XVII i XVIII wieku, [w:] Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. Materiały z Międzynarodowej Konferencji Naukowej zorganizowanej przez Muzeum Historyczne Miasta Gdańska i Uniwersytet Gdański dla upamiętnienia 100-lecia otwarcia Muzeum Wnętrz Mieszczańskich w Domu Uphagena w dniach 3–4 listopada 2011 roku, red. B. Możejko, E. Barylewska-Szymańska, Gdańsk, s. 285–292.
Google Scholar
Marchlewski Wojciech. 2014. Mennonici. Życie codzienne od kuchni, Warszawa.
Google Scholar
Płonka-Syroka Bożena. 2018. Kuchnia mieszczańska na ziemiach polskich w XIX w., [w:] Historia diety i kultury odżywiania, 1, red. B. Płonka-Syroka, H. Grajeta, A. Syroka, Wrocław, s. 87–110.
Google Scholar
Scheibler Sophie Wilhelmine. 1835. Doświadczona gospodyni i kucharka doskonała dla wszystkich stanów […], Wrocław.
Google Scholar
Włodarczyk Edward. 1998. Kultura materialna i warunki życia ludności, [w:] Historia Gdańska, 4, 1 (1815–1920), red. E. Cieślak, Sopot, s. 170–184.
Google Scholar
Wojtowicz Jerzy. 1994. Dziennik tkacza toruńskiego Johanna Gottlieba Kadacha — żródło wiedzy o Toruniu z przełomu XVIII i XIX wieku, „Zapiski Historyczne”, 59, 4, s. 89–105.
Google Scholar