Tradycyjna kawa po turecku w oczach albańskich emigrantów w Polsce
PDF

Słowa kluczowe

tożsamość kulturowa
kultura bałkańska
kuchnia albańska
kawa po turecku
emigranci
obrzędy

Jak cytować

Zalewska, A. (2010). Tradycyjna kawa po turecku w oczach albańskich emigrantów w Polsce . Etnografia Polska, 54(1-2), 113–130. Pobrano z https://journals.iaepan.pl/ep/article/view/3271

Abstrakt

For the last two decades the studies of the Balkan Peninsula have been largely dominated by the events of 1990s and so-called ethnic paradigm. The main objective of this article is to present completely different approach to the issues of cultural identity and its changes, by using various dimensions of local cuisine and coffee in particular. Materials for this article have been collected in the course of author’s M.A. studies. They consist mainly of ethnographic interviews with Albanian emigrants in Poland as well
as observations of social behaviors in Albania. Drinking Turkish coffee by Albanians is being perceived by the author as a specific ritual present in everyday’s life, as well as on special occasions and extraordinary events. The author tries to uncover relations between this ritual and various factors such as the informants’ age, sex, place of living (rural or urban area), events being accompanied by coffee (business meetings, funerals, smoking, etc.) and the role of coffee in the social life. The author discusses contemporary changes of Albanian cultural identity by presenting the influence of modernity on the tradition of coffee-drinking. She also considers the emigrational situation of Albanians in Poland.

PDF

Bibliografia

Albrecht Peter 1980, Kaffee. Zur Sozialgeschichteeines Getränks, ACO DRUCK GMBH, Braunschweig

Barnard Alan 2006, Antropologia, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa

Braudel Fernand 1992, Kultura materialna, gospodarka i kapitalizm XV–XVIII wiek. Struktury codzienności, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa

Czernik Stanisław 1961, Trzy podróże. Albania – Bułgaria – Chiny, Wydawnictwo Łódzkie, Łódź

Dobrowolski M. 1938, Kawa (produkcja, handel, spożycie), Biblioteka Wiedzy Praktycznej, Nr 34, [brak wydawnictwa i miejsca wydania]

Edensor Tim 2004, Tożsamość narodowa, kultura popularna i życie codzienne, Wydawnictwo UJ, Kraków

Fiedoruk Andrzej 2008, Kawa, Wydawnictwo Pascal, Bielsko Biała

Gjeçovi Shtjefen 1999, Kanuni i Lekë Dukagjinit, Shtëpia Botuese „KUVENDI”, Tirana

Jezernik Božidar 2007, Dzika Europa. Bałkany w oczach zachodnich podróżników, TAiWPN Universitas, Kraków

Mazahéri Aly 1972, Życie codzienne muzułmanów w średniowieczu (wiek X–XIII), Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa

Paleczny Tadeusz 2002, Osobowościowe typy reakcji na zderzenie kultur w procesie emigracji, [w:] Dawne i współczesne oblicze kultury europejskiej – jedność w różnorodności, Studia Etnologiczne i Antropologiczne, t. 6, red. H. Rusek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice, s. 101–116

Rivière Claude 2006, Teoria obrzędów świeckich w trzydziestu tezach, [w:] Rytuał. Przeszłość i teraźniejszość, red. M. Filipiak, M. Rajewski, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin, s. 297–309

Rum Leszek 2004, Ilustrowany leksykon kawy, Wydawnictwo Kurpisz S.A., Poznań

Seliger Kurt 1961, Albania. Kraj Orlich Synów, Wiedza Powszechna, Warszawa

Tokarska-Bakir Joanna 2006, Repetytorium z człowieka, [w:] Alan Barnard, Antropologia, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa, s.9–25

van Gennep Arnold 2006, Obrzędy przejścia, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa

Vantal Anne 2004, Kawa. Poradnik smakosza, Wiedza i Życie, Warszawa

http://www.etnologia.pl/3etno.php?subaction=showfull&id=1167770269&archive=&start_from=&u¬cat=&

http://yummania.wordpress.com/2007/09/14/kafeja-turke/http://www.zemershqiptare.com/index.php?ind=reviews&op=entry_view&iden=414

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.

Prawa autorskie (c) 2010 Etnografia Polska