Opublikowane: 20.12.2021

Stołówki w przestrzeni socjalistycznego miasta

Dr Monika Milewska
Journal of Urban Ethnology
Dział: Artykuły
DOI https://doi.org/10.23858/JUE19.2021.008

Abstrakt

Zakład pracy wraz ze swą infrastrukturą socjalną, zaspokajającą większość podstawowych potrzeb pracowników, miał być w PRL-u przestrzenią alternatywną wobec miasta. Kluczową rolę odgrywały tu stołówki, które miały karmić w racjonalny sposób, podnosząc wydajność pracy i uwalniając kobiety od domowych
obowiązków. Projekt ten zawiódł, częściowo również z przyczyn związanych z przestrzenią samych stołówek – nieestetyczną, niehigieniczną i niedostępną dla członków rodzin.

Słowa kluczowe:

stołówki, jedzenie, robotnicy, Polska Rzeczpospolita Ludowa

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Milewska, M. (2021). Stołówki w przestrzeni socjalistycznego miasta. Journal of Urban Ethnology, 19, 137–146. https://doi.org/10.23858/JUE19.2021.008

Cited by / Share

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.