Dryja Sławomir. 2009. Technologia produkcji słodowniczej i piwowarskiej w średniowieczu i na początku ery nowożytnej w Krakowie, „Archaeologia Historica Polona”, 18, s. 185–208.
Google Scholar
Dryja Sławomir. 2021. Ekonomiczny aspekt funkcjonowania zakładu rzemieślniczego w Krakowie pod koniec XVI i w pierwszej połowie XVII wieku na przykładzie przedsiębiorstwa piwowarsko-karczmarskiego, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, 69, 1, s. 39–55.
DOI: https://doi.org/10.23858/KHKM69.2021.1.003
Google Scholar
Dryja Sławomir, Sławiński Stanisław. 2018. Mała encyklopedia piwowarska Krakowa i Kazimierza w wieku XVI i pierwszej połowie wieku XVII. Studia z dziejów piwowarstwa Krakowa i Kazimierza z uwzględnieniem problematyki Kleparza i przedmieść, Kraków.
Google Scholar
Durazińska-Caba Edyta. 2015. Życie codzienne w cechu piwowarów krakowskich w XVII wieku, Kraków.
Google Scholar
Karst Dobiesław. 2015. Technologia rzemieślniczej produkcji piwa we Wrocławiu w okresie średniowiecznym i nowożytnym na tle browarnictwa europejskiego, [w:] Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne, red. H. Okólska, Wrocław, s. 9–50.
Google Scholar
Majewski Marcin Łukasz. 2019. Piwowarstwo miejskie w Piotrkowie w XVI–XVIII wieku, Warszawa.
Google Scholar
Majewski Marcin Łukasz. 2022. Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku. Piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadku, Łódź.
Google Scholar
Nodl Martin. 2012. Sladovníci a konzumace piva v pozdněstředověkých Čechách, [w:] Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem, red. B. Możejko, Gdańsk, s. 81–87.
Google Scholar
Primke Robert, Szczerepa Maciej, Szczerepa Wojciech. 2007. Gawędy o piwie, Warszawa.
Google Scholar
Szczerepa Wojciech. 2021. Piwo w Karkonoszach. Katalog Wystawy, Jelenia Góra.
Google Scholar