Adamczyk Władysław. 1938. Ceny w Warszawie w XVI i XVII wieku, Lwów–Warszawa.
Google Scholar
AGZ. 1911. Akta grodzkie i ziemskie z czasów Rzeczypospolitej Polskiej z archiwum tak zwanego bernardyńskiego we Lwowie, t. 21, wyd. A. Prochaska, Lwów.
Google Scholar
Arłamowski Kazimierz. 1931. Dzieje przemyskich cechów rzemieślniczych w dawnej Polsce, Przemyśl.
Google Scholar
Baranowski Bohdan. 1957. Chów bydła w drugiej połowie XVII i w XVIII wieku w Łęczyckiem i na terenach sąsiednich, „Studia z Dziejów Gospodarstwa Wiejskiego”, t. I, s. 198–258.
Google Scholar
Baranowski Bohdan. 1966. Podstawowa siła pociągowa dawnego rolnictwa w Polsce, Wrocław.
Google Scholar
Baranowski Bohdan. 1975. Życie codzienne małego miasteczka w XVII i XVIII wieku, Warszawa.
Google Scholar
Baszanowski Jan. 2017. Handel wołami w Polsce w XVI–XVIII wieku, Szczęsne.
Google Scholar
Bogucka Maria. 1977. Z badań nad konsumpcją żywnościową mieszczan warszawskich na przełomie XVI i XVII wieku, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. XXV, nr 1, s. 31–42.
Google Scholar
Chmiel Adam. 1930. Rzeźnicy krakowscy, Kraków.
Google Scholar
Czerniecki Stanisław. 2009. Compendium ferculorum albo Zebranie potraw, oprac. J. Dumanowski, M. Spychaj, Warszawa.
Google Scholar
Ernesti Johannis. 1691. Polnischer Donat, Thorn.
Google Scholar
Gospodarka mięsna. 1991. Gospodarka mięsna w Polsce. Zarys dziejów, red. W. Pezacki, t. 1a, Warszawa.
Google Scholar
HKM Polski. 1978. Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. III, Od XVI do połowy XVII wieku, red. A. Keckowa, D. Molenda, Wrocław.
Google Scholar
HKM Polski. 1978. Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. IV, Od połowy XVII do końca XVIII wieku, red. Z. Kamieńska, B. Baranowski, Wrocław.
Google Scholar
Horn Maurycy. 1966. Rzemiosło miejskie województwa bełskiego w pierwszej połowie XVII wieku, Wrocław.
Google Scholar
Jarzębski Adam. 1909. Gościniec abo krótkie opisanie Warszawy 1643, Warszawa.
Google Scholar
Karpiński Andrzej. 1977. Warunki życia pensjonariuszy szpitali warszawskich w XVI i w pierwszej połowie XVII wieku, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. XXV, nr 1, s. 43–62.
Google Scholar
Klonder Andrzej. 2020. Prowincjusze i detaliści. Drobny handel i rzemiosło w Rzeczypospolitej w XVII–początku XVIII wieku, Warszawa.
Google Scholar
Komeński Jan Amos. 1667. Orbis sensualium pictus, Bregae Silesiorum.
Google Scholar
Kopaliński Władysław. 1985. Słownik mitów i tradycji kultury, Warszawa.
Google Scholar
Linde Samuel Bogumił. 1808. Słownik języka polskiego, t. 1, cz. 2, Warszawa.
Google Scholar
Majewski Marcin Łukasz. 2020. Cech rzeźników piotrkowskich w XVI–XVIII wieku, Warszawa–Piotrków Trybunalski.
Google Scholar
Nabiałek Karol. 2009. Dzieje Wojnicza od XVI do połowy XVII wieku, [w:] W. Krawczuk, P. Miodunka, K. Nabiałek, Dzieje Wojnicza od XVI do XVIII wieku, Wojnicz, s. 69–271.
Google Scholar
Pawlik Stefan. 1925. Hodowla bydła rogatego w Polsce w zarysie, Lwów.
Google Scholar
Statuty. 1963. Statuty i przywileje cechów bydgoskich z lat 1434–1770, wyd. T. Esman, Z. Guldon, Bydgoszcz.
Google Scholar
Stępkowski Lech. 1979. Taksy podwojewodzińskie dla miast powiatu chęcińskiego z lat 1637 i 1640, „Studia kieleckie”, 1/21, s. 81–103.
Google Scholar
Sygański Jan. 1901. Historya Nowego Sącza od wstąpienia dynastyi Wazów do pierwszego rozbioru Polski, t. II, Lwów.
Google Scholar
Ślawski Tadeusz. 1968. Produkcja i wymiana towarowa Biecza w XVI i XVII wieku, Rzeszów.
Google Scholar
Tomaszewski Edward. 1934. Ceny w Krakowie w latach 1601–1795, Lwów.
Google Scholar
Ustawy cen. 1894. Ustawy cen dla miasta Starej Warszawy od roku 1606 do roku 1627, wyd. A. Chmiel, Kraków.
Google Scholar
Volckmar Nicolaus. 2005. Nicolausa Volckmara Viertzig Dialogi 1612: źródło do badań nad życiem codziennym w dawnym Gdańsku, wyd. E. Kizik, Gdańsk.
Google Scholar
Wijaczka Jacek. 1995. Taksa podwojewodzińska dla miast województwa inowrocławskiego z r. 1631, „Ziemia Kujawska”, t. XI, s. 75–84.
Google Scholar
Wyczański Andrzej. 1969. Studia nad konsumpcją żywności w Polsce w XVI i pierwszej połowie XVII w., Warszawa.
Google Scholar
Zbiór. 2021. Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca, wyd. J. Dumanowski, S. Bułatowa, Warszawa.
Google Scholar