Meat at town markets in the Crown of Poland lands in the seventeenth century. Selected issues

Authors

  • Andrzej Klonder Institute of Archaeology and Ethnology PAS

DOI:

https://doi.org/10.23858/KHKM70.2022.2.003

Keywords:

meat, towns, trade, Poland, early modern period

Abstract

The picture of the provisioning in the Crown of Poland townships arising from earlier research is general and incomplete; in addition, it mostly pertains to large cities (e.g. Warsaw or Cracow). In order to make it more complete, the author resorts to archival
records generated by town authorities and guilds, and chiefly to a source until now rarely used in scholarship, namely tariffs regulating the prices of commodities and services as issued by voivodes. On their basis, it has proved possible to reconstruct the assortment of meats obtained from cattle, poultry and game offered by the city butchers
and stall vendors. In the case of the most popular types of meat, i.e. beef and veal, the prices of specific parts of the carcass are compared. As a rule, butchers had on offer
also mutton, pork and goat meat. Trade in poultry, wildfowl and game was the domain of stall vendors. The collected data pertains also to medium and small town centres.
The assortment of meats available in towns corresponded to the requirements of cuisine as practised in burgher and small-nobleman households, with the exception of game,
the selection of which as available in towns was smaller.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adamczyk Władysław. 1938. Ceny w Warszawie w XVI i XVII wieku, Lwów–Warszawa.

AGZ. 1911. Akta grodzkie i ziemskie z czasów Rzeczypospolitej Polskiej z archiwum tak zwanego bernardyńskiego we Lwowie, t. 21, wyd. A. Prochaska, Lwów.

Arłamowski Kazimierz. 1931. Dzieje przemyskich cechów rzemieślniczych w dawnej Polsce, Przemyśl.

Baranowski Bohdan. 1957. Chów bydła w drugiej połowie XVII i w XVIII wieku w Łęczyckiem i na terenach sąsiednich, „Studia z Dziejów Gospodarstwa Wiejskiego”, t. I, s. 198–258.

Baranowski Bohdan. 1966. Podstawowa siła pociągowa dawnego rolnictwa w Polsce, Wrocław.

Baranowski Bohdan. 1975. Życie codzienne małego miasteczka w XVII i XVIII wieku, Warszawa.

Baszanowski Jan. 2017. Handel wołami w Polsce w XVI–XVIII wieku, Szczęsne.

Bogucka Maria. 1977. Z badań nad konsumpcją żywnościową mieszczan warszawskich na przełomie XVI i XVII wieku, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. XXV, nr 1, s. 31–42.

Chmiel Adam. 1930. Rzeźnicy krakowscy, Kraków.

Czerniecki Stanisław. 2009. Compendium ferculorum albo Zebranie potraw, oprac. J. Dumanowski, M. Spychaj, Warszawa.

Ernesti Johannis. 1691. Polnischer Donat, Thorn.

Gospodarka mięsna. 1991. Gospodarka mięsna w Polsce. Zarys dziejów, red. W. Pezacki, t. 1a, Warszawa.

HKM Polski. 1978. Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. III, Od XVI do połowy XVII wieku, red. A. Keckowa, D. Molenda, Wrocław.

HKM Polski. 1978. Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. IV, Od połowy XVII do końca XVIII wieku, red. Z. Kamieńska, B. Baranowski, Wrocław.

Horn Maurycy. 1966. Rzemiosło miejskie województwa bełskiego w pierwszej połowie XVII wieku, Wrocław.

Jarzębski Adam. 1909. Gościniec abo krótkie opisanie Warszawy 1643, Warszawa.

Karpiński Andrzej. 1977. Warunki życia pensjonariuszy szpitali warszawskich w XVI i w pierwszej połowie XVII wieku, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. XXV, nr 1, s. 43–62.

Klonder Andrzej. 2020. Prowincjusze i detaliści. Drobny handel i rzemiosło w Rzeczypospolitej w XVII–początku XVIII wieku, Warszawa.

Komeński Jan Amos. 1667. Orbis sensualium pictus, Bregae Silesiorum.

Kopaliński Władysław. 1985. Słownik mitów i tradycji kultury, Warszawa.

Linde Samuel Bogumił. 1808. Słownik języka polskiego, t. 1, cz. 2, Warszawa.

Majewski Marcin Łukasz. 2020. Cech rzeźników piotrkowskich w XVI–XVIII wieku, Warszawa–Piotrków Trybunalski.

Nabiałek Karol. 2009. Dzieje Wojnicza od XVI do połowy XVII wieku, [w:] W. Krawczuk, P. Miodunka, K. Nabiałek, Dzieje Wojnicza od XVI do XVIII wieku, Wojnicz, s. 69–271.

Pawlik Stefan. 1925. Hodowla bydła rogatego w Polsce w zarysie, Lwów.

Statuty. 1963. Statuty i przywileje cechów bydgoskich z lat 1434–1770, wyd. T. Esman, Z. Guldon, Bydgoszcz.

Stępkowski Lech. 1979. Taksy podwojewodzińskie dla miast powiatu chęcińskiego z lat 1637 i 1640, „Studia kieleckie”, 1/21, s. 81–103.

Sygański Jan. 1901. Historya Nowego Sącza od wstąpienia dynastyi Wazów do pierwszego rozbioru Polski, t. II, Lwów.

Ślawski Tadeusz. 1968. Produkcja i wymiana towarowa Biecza w XVI i XVII wieku, Rzeszów.

Tomaszewski Edward. 1934. Ceny w Krakowie w latach 1601–1795, Lwów.

Ustawy cen. 1894. Ustawy cen dla miasta Starej Warszawy od roku 1606 do roku 1627, wyd. A. Chmiel, Kraków.

Volckmar Nicolaus. 2005. Nicolausa Volckmara Viertzig Dialogi 1612: źródło do badań nad życiem codziennym w dawnym Gdańsku, wyd. E. Kizik, Gdańsk.

Wijaczka Jacek. 1995. Taksa podwojewodzińska dla miast województwa inowrocławskiego z r. 1631, „Ziemia Kujawska”, t. XI, s. 75–84.

Wyczański Andrzej. 1969. Studia nad konsumpcją żywności w Polsce w XVI i pierwszej połowie XVII w., Warszawa.

Zbiór. 2021. Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca, wyd. J. Dumanowski, S. Bułatowa, Warszawa.

Published

2022-10-04

How to Cite

Klonder, A. (2022). Meat at town markets in the Crown of Poland lands in the seventeenth century. Selected issues. Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 70(2), 165–182. https://doi.org/10.23858/KHKM70.2022.2.003

Issue

Section

Studies and Materials