Opublikowane: 2022-10-04

Mięso na rynkach miejskich w Koronie w XVII wieku. Wybrane problemy

Andrzej Klonder
Kwartalnik Historii Kultury Materialnej
Dział: Studia i materiały
DOI https://doi.org/10.23858/KHKM70.2022.2.003

Abstrakt

Artykuł poświęcony jest jednemu z aspektów zaopatrzenia w żywność polskich miast w XVII w. Podstawę źródłową stanowi dokumentacja wytworzona przez władze miejskie i cechy, a przede wszystkim rzadko dotychczas wykorzystywane taksy wojewodzińskie,
które wydawano w celu regulacji cen towarów i usług. Odtworzono dzięki nim oferowany przez miejskich rzeźników i przekupniów asortyment mięsa: bydła, trzody, drobiu, dziczyzny. W przypadku najpopularniejszych rodzajów mięsa (wołowiny i cielęciny) zestawiono ceny poszczególnych części tuszy. Z reguły rzeźnicy
oferowali także baraninę, wieprzowinę i kozinę. Domeną przekupni był handel drobiem, ptactwem dzikim i dziczyzną. W artykule zgromadzono i poddano analizie
dane z wybranych ośrodków (dużych, średnich i małych).

Słowa kluczowe:

mięso, miasta, handel, Polska, wczesna nowożytność

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 4 5 6 > >> 

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Klonder, A. (2022). Mięso na rynkach miejskich w Koronie w XVII wieku. Wybrane problemy. Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 70(2), 165–182. https://doi.org/10.23858/KHKM70.2022.2.003

Cited by / Share

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.