Opublikowane: 2022-12-30

Żywienie dziecka w polskiej rodzinie szlacheckiej w drugiej połowie XVIII wieku na przykładzie Stasia Tretera

Małgorzata Kowalczyk , Dorota Żołądź-Strzelczyk
Kwartalnik Historii Kultury Materialnej
Dział: Studia i materiały
DOI https://doi.org/10.23858/KHKM70.2022.4.002

Abstrakt

W artykule omówiono kwestie związane z żywieniem dziecka w zubożałej rodzinie szlacheckiej w drugiej połowie XVIII w. na przykładzie Stanisława Mikołaja Tretera,
syna szambelana królewskiego Stanisława Kajetana i Agnieszki z Izbickich. Podstawą źródłową są listy, w których rodzice omawiali kwestie związane z karmieniem noworodka, zapiski ojca poświęcone wychowaniu i edukacji Stasia, przede wszystkim jednak dzienniczek spisany ręką dziewięciolatka. Zapiski Stasia są źródłem wyjątkowym,
zarówno ze względu na wiek autora, jak i treść. Ich tematyka bowiem dotyczy potraw spożywanych codziennie przez chłopca w okresie od 14 do 31 stycznia 1786 r.
Nieznane są inne tego rodzaju źródła. Zapiski Stasia Tretera pokazują, jak wyglądała dieta dziecka w zubożałej rodzinie szlacheckiej w końcu XVIII stulecia.

Słowa kluczowe:

dziecko, szlachta, jedzenie, dziennik, Rzeczpospolita Obojga Narodów, druga połowa XVIII w., listy

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Kowalczyk, M., & Żołądź-Strzelczyk, D. (2022). Żywienie dziecka w polskiej rodzinie szlacheckiej w drugiej połowie XVIII wieku na przykładzie Stasia Tretera. Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 70(4), 419–433. https://doi.org/10.23858/KHKM70.2022.4.002

Cited by / Share

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.