Boileau-Despréaux Nicolas. 1721. OEuvres, 1, Amsterdam.
Google Scholar
Boileau-Despréaux Nicolas, Gorczyczewski Jan. 1805. Satyry Boileau Despreaux, wierszem polskim przełożone, z przystosowaniem do polskich rzeczy przez Jana Gorczyczewskiego, Warszawa.
Google Scholar
Dias-Lewandowska Dorota. 2014. Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce od połowy XVII do początku XIX wieku, Warszawa.
Google Scholar
Dodatek 1813. Dodatek do Gazety Poznańskiej, 61 (31 lipca [31 July]).
Google Scholar
Dumanowski Jarosław. 2007. De l’argent au verre. Manières de boire de la noblesse polonaise au XVIII e siècle, [in:] Le verre et le vin de la cave à la table du XVII e siècle à nos jours, eds. Ch. Bouneau, M. Figeac, Pessac, pp. 243–250.
Google Scholar
Dumanowski Jarosław. 2008. Smak i tożsamość. Narodowa i regionalna tożsamość kulinarna w dawnej Rzeczypospolitej, [in:] Między barokiem a oświeceniem. Staropolski regionalizm, ed. S. Achremczyk, Olsztyn, pp. 306–320.
Google Scholar
Dumanowski Jarosław. 2009. La cuisine française en Pologne aux XVII e–XVIII e siècles. L’imaginaire et les pratiques culturelles, [in:] Le rayonnement français en Europe centrale du XVII e siècle à nos jours, eds. M. Figeac, O. Chaline, J. Dumanowski, Pessac, pp. 169–179.
Google Scholar
Duńczewski Stanisław. 1752. Kontynuacya praktyki gospodarskiey, przeszłego roku 1751. zaczętey, [Zamość].
Google Scholar
Enjalbert Henri. 1953. Comment naissent les grands crus: Bordeaux, Porto, Cognac (Première partie), “Annales. Histoire, Sciences Sociales”, 8, 3, pp. 315–328.
Google Scholar
Flandrin Jean-Louis. 1999. L’Invention des grands vins français et la mutation des valeurs oenologiques, “Eighteenth-Century Life”, 23, 4, pp. 24–33.
Google Scholar
Gospodini. 1784. Dobra gospodini czyli fundamenta ekonomii gospodarskiey, osobom młodym do tego stanu zabieraiącym sie potrzebne, Kraków.
Google Scholar
Grieco Allen J. 2009. Medieval and Renaissance Wines: Taste, Dietary Theory, and How to Choose the “Right” Wine (14th–16th Centuries), “Mediaevalia”, 30, pp. 15–42.
Google Scholar
Henderson Alexander. 1824. The history of Ancient and Modern Wines, London.
Google Scholar
Herciusz Stanisław Kazimierz. 1660. Bankiet narodowi ludzkiemu od monarchy niebieskie[g]o zaraz przy stworzeniu świata z rożnych ziół, zbóż, owoców, bydląt, zwierzyn, ptastwa [!], ryb, &c. zgotowany [...], Kraków.
Google Scholar
Husenbeth Frederick Charles. 1834. A guide for the wine cellar, or, a practical treatise on the cultivation of the vine and the management of the different wines consumed in this country, London.
Google Scholar
Jundziłł Stanisław Bonifacy. 1799. Botanika stosowana czyli wiadomość o własnościach y uzyciu roslin w handlu, ekonomice, rękodziełach, o ich oyczyźnie, mnożeniu, utrzymywaniu według układu Linneusza [...], Wilno.
Google Scholar
Kaliszewski Adam. 1795. Zebranie słów, których do wyrażenia tych zażywamy rzeczy, które się na świecie znayduią [...], Warszawa.
Google Scholar
Klonder Andrzej. 2011. Jedzenie oraz inne sprawy. Codzienność Europy Środkowej we wczesnonowożytnych rozmówkach do nauki języków obcych, “Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, 59, 1, pp. 41–52.
Google Scholar
Kurczewski Gabriel. 2017. Winiarnia Floriana Fukiera, [in:] Fukier i wino, Studia z historii wina w Polsce, 1, eds. D. Dias-Lewandowska, G. Kurczewski, Warszawa, pp. 10–33.
Google Scholar
Kurjer. 1837a. “Kurjer Warszawski”, 142 (2 czerwca [2 June]).
Google Scholar
Kurjer. 1837b. “Kurjer Warszawski”, 197 (28 lipca [28 July]).
Google Scholar
Kurjer. 1853. “Kurjer Warszawski”, 46 (6 lutego [6 February]).
Google Scholar
Kurzeniecki Marcin. 1752. Rozmowy kapelana albo teologa nadwornego z oyczystym panem chrześciańskim służące do zasiągnienia wiadomości zbawienney, y do rezolucyi rzeczy do sumienia należących [...], Wilno.
Google Scholar
Liger Louis. 1701. Oeconomie générale de la campagne, ou Nouvelle maison rustique, 2, Amsterdam.
Google Scholar
Linde Samuel Bogumił. 1811. Słownik języka polskiego, 2, Warszawa.
Google Scholar
Markham Dewey. 1998. 1855, Histoire d’un classement des vins de Bordeaux, Bordeaux.
Google Scholar
McBride Duncan. 1793. General Instructions for the Choice of Wines and Spirituous Liquors, London.
Google Scholar
Mennell Stephen. 1985. All manners of food: eating and taste in England and France from the Middle Ages to the present, New York.
Google Scholar
Miller Philip. 1735. The Gardeners Dictionary. Containing the Methods of Cultivating and Improving the Kitchen, Fruit and Flower Garden, as also the Physick Garden, Wilderness, Conservatory and Vineyard, 1–2, London.
Google Scholar
Mitrenga Barbara. 2014. Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne, Katowice.
Google Scholar
O Napoiach. 1801. O Napoiach chimicznie rozebranych, iako wpływaiących do utrzymania zdrowia, “Nowy Pamiętnik Warszawski”, 2, kwiecień [April], pp. 1–17.
Google Scholar
Orgelbrand Samuel. 1864. Encyklopedyja powszechna, 18, Warszawa.
Google Scholar
Ory Pascal. 1997. Gastronomy, [in:] Realms of Memory. The Construction of the French Past, ed. P. Nora, New York, pp. 442–467.
Google Scholar
Oxford. 2015. The Oxford Companion to Wine, ed. J. Robinson, Oxford.
Google Scholar
Pepys Samuel. 1995. The Diary of Samuel Pepys, eds. R.C. Latham, W. Matthews, 4, London.
Google Scholar
Piaskowski Felicjan. 1865. Pamiętnik Felicyana Junoszy Piaskowskiego podstolego podlaskiego, majora J. K. Mości począwszy od roku 1690, Lwów.
Google Scholar
Podróż. 1829. Podróż do piwnicy, “Motyl”, 11 (13 marca [13 March]), pp. 161–171.
Google Scholar
Redding Cyrus. 1833. History and description of modern wines, London.
Google Scholar
Rozprawa. 1820. Rozprawa Ignacego Fiiałkowskiego, “Roczniki Towarzystwa Warszawskiego Przyjaciół Nauk”, 13, pp. 152–249.
Google Scholar
Rudolph Gerhard. 1982. Santé publique et éducation: notions d’hygiène sociale aux XVIII e et au XIX e siècle: Étienne Tourtelle (1756–1800), Michel Levy (1805–1872), Jules Rochard (1819–1896), “Histoire des Sciences Médicales”, 17, spec. 1, pp. 146–150.
Google Scholar
Rykaczewski Erazm. 1866. Słownik języka polskiego podług Lindego i innych nowszych źródeł, 1, Berlin–Poznań.
Google Scholar
Shapin Steven. 2012. The Tastes of Wine: Towards a Cultural History, “Rivista di Estetica”, 52, 3, pp. 49–94.
Google Scholar
Sposoby. 1783. Sposoby ciekawe w domu przygodne. Od praktykuiących roznych doswiadczone [...], Łowicz.
Google Scholar
Szymanowski Wacław. 1856a. Handle win. Szkic warszawski (Ciąg dalszy), “Dziennik Warszawski”, 79 (10 marca [10 March]), pp. 1–3.
Google Scholar
Szymanowski Wacław. 1856b. Handle win. Szkic warszawski (Ciąg dalszy), “Dziennik Warszawski”, 81 (14 marca [14 March]), pp. 1–2.
Google Scholar
Thaer Albrecht, H.G.H. [1800]. Gospodarz galicyiski czyli sztuka zbogacenia się w krotkim czasie przez wieyskie i domowe gospodarstwo, 3, Kraków.
Google Scholar
Tourtelle Étienne. 1796. Élémens d’hygiène ou de l’influence des choses physiques et morales sur l’homme, et des moyens de conserver la santé, 2, Paris.
Google Scholar
Tremo Paul. 2022. Przepisy Paula Tremo, oprac. J. Dumanowski, Warszawa.
Google Scholar
Unwin Tim. 1996. Wine and the vine. An Historical Geography of Viticulture and the Wine Trade, London–New York.
Google Scholar
Wielądko Wojciech. 2012. Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem [...], oprac. J. Dumanowski, A. Kleśta-Nawrocka, Warszawa.
Google Scholar
X.S.E. 1793. Rozmowy francuskie i polskie dla wygody uczących się nowym sposobem ułożone [...], Poznań.
Google Scholar