Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie [Traditional peasant food in the region of Lublin], Lublin 2019 [review]
Keywords:
peasants, food, Lublin regionAbstract
A review from a book (published in 2019) on traditional peasant food in the region of Lublin.
Downloads
References
Bockenheim Krystyna. 2003. Przy polskim stole, Warszawa.
Bogucka Maria. 1994. Staropolskie obyczaje XVI–XVII wieku, Warszawa.
Dumanowski Jarosław. 2014. Wiedza, narracja i smak. Staropolskie książki kucharskie i porady kulinarne jako źródło historyczne, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. LXII, nr 4, s. 527–540.
Dumanowski Jarosław, Jankowski Rafał. 2011, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, Warszawa.
Kowecka Elżbieta. 1978, Pożywienie. [w:] Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. V: od 1795 do 1870 roku, red. E. Kowecka, M. Różycka-Glassowa, Warszawa, s. 343–385.
Kowecka Elżbieta, W salonie i w kuchni, Warszawa 1989 i kolejne edycje.
Molik Witold. 1999. Życie codzienne ziemiaństwa w Wielkopolsce w XIX i na początku XX wieku. Kultura materialna, Poznań.
Sobczak Tadeusz. 1968. Przełom w konsumpcji spożywczej w Królestwie Polskim w XIX wieku, Wrocław.
Sobczak Tadeusz. 1986. Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX w., Wrocław.
Wiercieński H. 1901. Opis statystyczny guberni lubelskiej, Warszawa.