Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Lublin 2019 [recenzja]

  • Andrzej Klonder Instytut Archeologii i Etnologii PAN, Al. Solidarności 105, 00-140 Warszawa
Słowa kluczowe: chłopi, jedzenie, Lubelszczyzna

Abstrakt

Recenzja z pracy (wydanej w 2019 r.) na temat tradycyjnego pożywienia chłopskiego na Lubelszczyźnie.

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne

Bibliografia

Bockenheim Krystyna. 2003. Przy polskim stole, Warszawa.

Bogucka Maria. 1994. Staropolskie obyczaje XVI–XVII wieku, Warszawa.

Dumanowski Jarosław. 2014. Wiedza, narracja i smak. Staropolskie książki kucharskie i porady kulinarne jako źródło historyczne, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. LXII, nr 4, s. 527–540.

Dumanowski Jarosław, Jankowski Rafał. 2011, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, Warszawa.

Kowecka Elżbieta. 1978, Pożywienie. [w:] Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. V: od 1795 do 1870 roku, red. E. Kowecka, M. Różycka-Glassowa, Warszawa, s. 343–385.

Kowecka Elżbieta, W salonie i w kuchni, Warszawa 1989 i kolejne edycje.

Molik Witold. 1999. Życie codzienne ziemiaństwa w Wielkopolsce w XIX i na początku XX wieku. Kultura materialna, Poznań.

Sobczak Tadeusz. 1968. Przełom w konsumpcji spożywczej w Królestwie Polskim w XIX wieku, Wrocław.

Sobczak Tadeusz. 1986. Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX w., Wrocław.

Wiercieński H. 1901. Opis statystyczny guberni lubelskiej, Warszawa.

Opublikowane
2020-10-30
Jak cytować
Klonder, A. (2020). Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Lublin 2019 [recenzja]. Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 68(3), 428-433. Pobrano z https://journals.iaepan.pl/khkm/article/view/2493
Dział
Artykuły recenzyjne i recenzje

Inne teksty tego samego autora