Bockenheim Krystyna. 2003. Przy polskim stole, Warszawa.
Google Scholar
Bogucka Maria. 1994. Staropolskie obyczaje XVI–XVII wieku, Warszawa.
Google Scholar
Dumanowski Jarosław. 2014. Wiedza, narracja i smak. Staropolskie książki kucharskie i porady kulinarne jako źródło historyczne, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. LXII, nr 4, s. 527–540.
Google Scholar
Dumanowski Jarosław, Jankowski Rafał. 2011, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, Warszawa.
Google Scholar
Kowecka Elżbieta. 1978, Pożywienie. [w:] Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. V: od 1795 do 1870 roku, red. E. Kowecka, M. Różycka-Glassowa, Warszawa, s. 343–385.
Google Scholar
Kowecka Elżbieta, W salonie i w kuchni, Warszawa 1989 i kolejne edycje.
Google Scholar
Molik Witold. 1999. Życie codzienne ziemiaństwa w Wielkopolsce w XIX i na początku XX wieku. Kultura materialna, Poznań.
Google Scholar
Sobczak Tadeusz. 1968. Przełom w konsumpcji spożywczej w Królestwie Polskim w XIX wieku, Wrocław.
Google Scholar
Sobczak Tadeusz. 1986. Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX w., Wrocław.
Google Scholar
Wiercieński H. 1901. Opis statystyczny guberni lubelskiej, Warszawa.
Google Scholar