Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Lublin 2019 [recenzja]
Słowa kluczowe:
chłopi, jedzenie, LubelszczyznaAbstrakt
Recenzja z pracy (wydanej w 2019 r.) na temat tradycyjnego pożywienia chłopskiego na Lubelszczyźnie.
Pobrania
Bibliografia
Bockenheim Krystyna. 2003. Przy polskim stole, Warszawa.
Bogucka Maria. 1994. Staropolskie obyczaje XVI–XVII wieku, Warszawa.
Dumanowski Jarosław. 2014. Wiedza, narracja i smak. Staropolskie książki kucharskie i porady kulinarne jako źródło historyczne, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. LXII, nr 4, s. 527–540.
Dumanowski Jarosław, Jankowski Rafał. 2011, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, Warszawa.
Kowecka Elżbieta. 1978, Pożywienie. [w:] Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. V: od 1795 do 1870 roku, red. E. Kowecka, M. Różycka-Glassowa, Warszawa, s. 343–385.
Kowecka Elżbieta, W salonie i w kuchni, Warszawa 1989 i kolejne edycje.
Molik Witold. 1999. Życie codzienne ziemiaństwa w Wielkopolsce w XIX i na początku XX wieku. Kultura materialna, Poznań.
Sobczak Tadeusz. 1968. Przełom w konsumpcji spożywczej w Królestwie Polskim w XIX wieku, Wrocław.
Sobczak Tadeusz. 1986. Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX w., Wrocław.
Wiercieński H. 1901. Opis statystyczny guberni lubelskiej, Warszawa.